607web.nl

Canon van de Bijbel

De Bijbel is een verzameling boeken die op verschillende momenten en door verschillende auteurs geschreven zijn. Op een gegeven moment is er een beslissing gemaakt over welke boeken wel onderdeel van de Bijbel zouden moeten zijn en welke niet. Dit noemen we de canon van de Bijbel. Verschillende christelijke tradities kennen echter een verschillende canon, met name wat het Oude Testament betreft. Waaróm de canon verschilt in verschillende tradities en hoe de canon tot stand is gekomen is een ingewikkelde zaak, maar op deze pagina is enige informatie te vinden over de inhoud ervan.

De canon in Nederland

In Nederland kennen we vooral de protestantse en de rooms-katholieke traditie. De canon van het Nieuwe Testament is in beide tradities identiek. Het Oude Testament van de rooms-katholieke canon bevat echter boeken die geen onderdeel uitmaken van het Oude Testament van de protestantse canon.

Protestantse canon Oude Testament

In de protestantse traditie bevat het Oude Testament dezelfde boeken als de Hebreeuwse Bijbel: de Tenach. Wel is in de Tenach de volgorde van de boeken anders, en worden sommige boeken als één boek gezien die in de christelijke Bijbel los worden geteld, zoals Ezra en Nehemia en 1 en 2 Koningen.

Rooms-katholieke canon Oude Testament

In de rooms-katholieke traditie bevat het Oude Testament ook alle boeken uit de Hebreeuwse Bijbel. Daarnaast bevat de Rooms-Katholieke canon nog 7 boeken, en zijn in de rooms-katholieke traditie de boeken Ester en Daniël langer. Deze toevoegingen ten opzichte van de Hebreeuwse Bijbel zijn afkomstig uit de Septuagint, een Griekse vertaling van de Hebreeuwse Bijbel die in de eerste eeuw na Christus door zowel joden als christenen veel werd gebruikt. De Septuagint bevat een vertaling van alle boeken uit de Hebreeuwse Bijbel, maar ook vertalingen van andere Hebreeuwse boeken, en boeken die vermoedelijk oorspronkelijk in het Grieks geschreven zijn. Sommige van deze boeken zijn onderdeel van de protestantse noch de rooms-katholieke canon, al maken die in sommige andere tradities wel onderdeel uit van de Bijbel.