607web.nl

Volgorde van de Bijbel

In veel uitgaves van de Bijbel staan de boeken in dezelfde volgorde. Deze volgorde wordt ook in mijn Bijbelboekzoekspel aangehouden. In deze volgorde zit structuur, die het makkelijker kan maken om te onthouden waar Bijbelboeken te vinden zijn.
Hieronder staat een lijst met alle Bijbelboeken die onderdeel zijn van de protestantse of rooms-katholieke canon (zie Canon van de Bijbel). Als het boek alleen deel uitmaakt van de rooms-katholieke canon staat het schuingedrukt. In sommige uitgaven worden deze boeken (deuterocanoniek genoemd) achter de rest van het Oude Testament geplaatst.

Oude Testament

Thora/Pentateuch

Het Oude Testament begint met de vijf boeken van Mozes. Samen vormen deze een doorlopend verhaal.

Historische boeken

Op de vijf boeken van Mozes volgen de andere historische boeken van het Oude Testament, die voornamelijk beschrijven wat er met het volk Israël is gebeurd. Deze boeken staan ruwweg in chronologische volgorde, al is er overlap tussen sommige boeken.

Poëtische boeken en wijsheidsliteratuur

Op de historische boeken volgt een aantal boeken die grotendeels poëtisch van aard zijn, en/of behoren tot de wijsheidsliteratuur. Ze zijn in verschillende periodes geschreven.

Grote profeten

De rest van het Oude Testament bestaat uit profetische boeken. De boeken van de profeten Jesaja, Jeremia en Ezechiël zijn verreweg het langst, die worden daarom de grote profeten genoemd. Van Klaagliederen wordt aangenomen dat het door Jeremia geschreven is, en Baruch was zijn secretaris; deze boeken worden na Jeremia geplaatst. Daniël wordt in de christelijke traditie vaak ook tot de grote profeten gerekend, hoewel dat boek korter is.

Kleine profeten

De laatste groep boeken uit het Oude Testament zijn de kleine profeten, twaalf korte profetische boeken. Deze boeken zijn in de Hebreeuwse Bijbel één boek, en de volgorde van de boeken is hetzelfde als in de Hebreeuwse Bijbel, waarschijnlijk chronologisch geordend.

Nieuwe Testament

Historische boeken

Het Nieuwe Testament begint met vijf historische boeken: vier evangeliebeschrijvingen, waarvan de eerste (de synoptische evangeliën) drie grote overeenkomsten vertonen, en een verslag over het ontstaan van de kerk.

Brieven van Paulus

Op de historische boeken volgt een groot aantal brieven, te beginnen met die van Paulus. Hierbij zijn eerst de brieven die aan gemeenten zijn gericht geplaatst, op volgorde van lang naar kort. Vervolgens volgt een aantal brieven die aan individuele personen zijn gericht, wederom op volgorde van lang naar kort.

Andere brieven

De rest van het Nieuwe Testament bestaat uit brieven van andere auteurs, die op de eerste en de laatste na naar de vermeende schrijver vernoemd zijn.