Notenleer

Mooi, ik zie dat je de goede pagina gevonden hebt.
Behalve als jij de uitverkorene niet bent.
Maar hoe zou je hier anders zijn gekomen?
Ik ben ertoe aangesteld jou te onderwijzen in de notenleer.
Om niet op te vallen heb ik een onschuldig ogende site gekozen, maar met html kunnen wonderen gebeuren...
Dus, ben je er klaar voor? Ik help je wel!
Voor problemen, of als je zelf een probleem hebt en dat juist graag opgelost zou willen hebben, kun je naar jaimigribble@kittymail.com mailen. Skype is superwissel. Maar het beste zou natuurlijk zijn gewoon een bericht in de chat te plaatsten, waar je komt door op home te klinken aan de linkerbovenkant van deze pagina.
Inhoudsopgave
Noot: Gebruik een pc of mac hiervoor, maar op een tablet gaat het je waarschijnlijk niet lukken.
Dit is niet een heel korte methode, en je hoeft het natuurlijk niet in een keer te doen.
Lengte
Noten
Noten zijn erg belangrijk in de muziek. In combinatie met andere dingen kunnen noten veel zeggen over hoe je een stuk behoort te spelen.
De noot alleen zegt echter eigenlijk alleen maar iets over de tijdsduur.
Laten we de vaakst gebruikte even op een rijtje (of eigenlijk kolommetje) zetten.
Dit is een hele noot.
Dit is een halve noot.
Een kwartnoot.
Een achtste noot.
En tenslotte een zestiende noot.
Je kunt ook nog meer vlaggetjes toevoegen om een tweeëndertigste of zelfs een vierenzestigste noot te maken, maar dit wordt niet veel gedaan omdat je ook wel heel snel zou moeten kunnen spelen.
Een hele noot duurt vier tellen, op de maat van "1, 2, 3, 4". Een halve 2, een kwart 1 en zo verder.
Deze tellen hoeven echter niet per se gelijk aan seconden te zijn, hier komen we later op terug. (Verheug je er maar alvast op! ;D)
Het maakt bij noten trouwens niet uit hoe om ze staan. Het stokje zit aan de rechterkant, (behalve natuurlijk bij een hele noot, die heeft geen stokje) maar de noot kan ook op zijn kop staan en dan zit het stokje aan de onderkant links.
Rusten
Er zijn ook tekens voor rust. Als je geen noot moet laten klinken volstaat men er niet in een plekje leeg te laten. Nee, dat doen we anders.
Deze tekens betekenen dat je geen toets moet aanslaan(laten we voor deze lessen maar even uitgaan van een piano).
Dit is een hele rust.
Een halve.
Een kwartrust.
Een achtste rust.
En ten slotte natuurlijk een zestiende.
Logischerwijs kun je ook de rusten nog meer verkorten door vlaggetjes toe te voegen, maar dit is meestal gewoon niet van belang.
Noten verlengen
Hm... Er is geen driekwart of drie achtste noot... Misschien denk je dat we dan gewoon twee noten naast elkaar kunnen plaatsen, zoals dit:
Maar dat blijkt niet te werken. Nu moet je de noot namelijk ook twee keer aanslaan.
Om dit op te lossen. gebruiken we een stip. Een punt achter een noot of rust maakt dat hij de helft langer wordt. 1,5 keer zo lang durend dus. Om dus een driekwart noot te krijgen doen we dit:
Toch kun je óók twee of meer noten gebruiken om een bepaalde lengte te krijgen. Je tekent dan een boogje tussen de noten die je aan elkaar wilt plakken om een andere lengte te krijgen. Op deze manier kunnen we zo dus ook een driekwart noot maken:
Het maakt niks uit dat deze noten op hun kop staan. Alles werkt nog steeds hetzelfde, zoals al eerder vermeld. Ook dit betekent dus dat je één aanslag moet doen van 3 tellen, oftewel een driekwart noot. In het plaatje hieronder zijn de eerste en de tweede noot niet aan elkaar geplakt maar de derde en de vierde wel. De eerste en de tweede duren elk een achtste noot, en de derde en de vierde, die samengeplakt zijn, samen drie zestiende noot.
Dan is er nog één ding om de lengte van de noten of rusten aan te passen.
Zet een fermate onder - of in het geval hieronder boven - een noot of een rust, en je kunt zelf bepalen hoe lang de noot duurt. Het is de keuze van de pianist van dit stuk hoe lang deze, vaak laatste noot van een stuk, duurt.
Omdat het makkelijker rekenen is doen we de opdrachten meestal met tellen. Dus onthoud dat we zeggen dat een kwartnoot een tel duurt.
Opdracht
Oké, het is tijd voor je eerste opdracht.
Maak je klaar om op een missie te gaan met het doel noten te bekijken in hun natuurlijke habitat.
Jij zal diep in de wouden van David Wise trekken om verschillende soorten noten, en als we geluk hebben zelfs rusten te vinden.
Het is belangrijk even te weten dat een maat een stukje is tussen twee verticale strepen. We gaan hier later dieper op in, maar voor nu is het genoeg als je ziet dat in dit stukje dus in totaal 8 maten zitten. In dit stuk duurt elke maat een hele noot, oftewel 4 tellen.
Oké, daar gaan we. Deze vragen gaan allemaal over het plaatje hierboven. Een tip: Open bij lange opdrachten als deze het plaatje even in een nieuw tabblad of op een ander beeldscherm zoals een tablet, zodat je niet de hele tijd heen en weer hoeft te scrollen.
Als je bij een van deze opdrachten die nog gaan komen het antwoord echt niet weet, mag je best naar boven scrollen en het weer opzoeken. Van iets weer opzoeken en dan goed invullen leer je immers meer dan van overschrijven, of overslaan.
* Zie die noot! Noot 1! Hoe lang duurt die?